^Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7


Ποιοτική διδασκαλία!

Σύγχρονες επαγγελματικές ειδικότητες!

Επαγγελματική αποκατάσταση!

Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας!

Άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια!

Get Adobe Flash player

 GYMNASIO1

 Όταν ο μαθητής αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο , έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και στην πραγματικότητα βρίσκεται μπροστά στη πρώτη σημαντική επιλογή της εκπαιδευτικής του πορείας. Έχει να επιλέξει μεταξύ του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) και του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ).  

 Σύμφωνα με το τελευταίο νόμο σχετικά με την εκπαίδευση (4186/2013) προστέθηκε και μια τρίτη επιλογή: οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Όπως ισχύει σε κάθε επιλογή, έτσι και εδώ, οι πιθανότητες να κάνει ο καθένας την ορθή γι αυτόν επιλογή, αυξάνονται όσο η ενημέρωση του σχετικά με αυτές είναι πληρέστερη ("η γνώση είναι δύναμη"), πάντα σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αν αναζητήσετε ενημέρωση για το θέμα αυτό (και πρέπει να το κάνετε), θα βρείτε πλήθος πληροφοριών. Αρκεί να πληκτρολογήσετε τα ερωτήματα σας σε μια μηχανή αναζήτησης (πχ γιατί να επιλέξω ΕΠΑΛ) και θα δείτε έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών, επιχειρημάτων και απόψεων. Προσοχή όμως, θα πρέπει να έχετε τα "φίλτρα" σας σε λειτουργία γιατί ότι γράφεται όπου γράφεται και όπως γράφεται, ενέχει τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης. Μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να διαβάσετε οι ίδιοι την πρόσφατη νομοθεσία (ν.4186/13) και να έχετε άποψη για τις αλλαγές στα σχολεία ή εναλλακτικά να επισκεφτείτε ένα ΚΕΣΥΠ (ΚΕντρο ΣΥμβουλευτικής και Προσανατολισμού) για να συζητήσετε με τους Υπεύθυνους τους προβληματισμούς και τις απορίες σας. Για το Περιστέρι, το ΚΕΣΥΠ στεγάζεται στην Αγ. Παύλου 51 στο κτίριο του 3ου ΕΠΑΛ Περιστερίου. 

Χρήσιμες πηγές πληροφόρησης (Νομοθεσία - Έρευνες):

- Νόμος 4186/2013 "Αναδιάρθρωση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις"

- Ωρολόγια προγράμματα ειδικοτήτων ΕΠΑ.Λ.

- Επαγγελματικά Περιγράμματα από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ)

- "Δυϊκό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης:Η γερμανική «αφήγηση» για τη σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας" από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Εμείς θα επισημάνουμε από τη πλευρά μας κάποια αντικειμενικά σημεία που πιθανά θα σας βοηθήσουν στην επιλογή σας:

1. Οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά το σχολ. έτος 2014-2015. Είναι σχολεία επαγγελματικής κατάρτισης και όχι εκπαίδευσης, απεύθυνονται σε απόφοιτους Γυμνασίου, δεν χορηγούν απολυτήριο Λυκείου και δεν έχουν διέξοδο στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

2. Τα Επαγγελματικά Λύκεια:

- Χορηγούν Απολυτήριο Λυκείου (όπως και τα Γενικά Λύκεια).

- Χορηγούν Πτυχίο Επιπέδου 4 στην κάθε ειδικότητα.

- Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., όπως ορίζει ο ν. 4186/13 μπορούν να εγγραφούν στη Τάξη Μαθητείας, που σημαίνει ένας χρόνος δυϊκής εκπαίδευσης (επιδοτούμενη δουλειά στην ειδικότητα του κάθε μαθητή και σχολείο) και κατόπιν εξετάσεων αναβάθμιση του Πτυχίου σε επίπεδο 5. Αν θέλετε να δείτε μια ενδιαφέρουσα έρευνα για το θεσμό της της μαθητείας πατήστε εδώ.

- Εναλλακτικά εγγραφή στο 3ο εξάμηνο σε ΙΕΚ στην ειδικότητά του (άλμα δύο εξαμήνων) και αναβάθμιση του πτυχίου σε επίπεδο 5 .

- Πρόσβαση με ανεξάρτητες Πανελλαδικές Εξετάσεις (διαγωνισμός ματαξύ αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.) για εισαγωγή στα ΤΕΙ της ομάδας της κάθε ειδικότητας.  

Εξετάστε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής, "μετρήστε" τις δυνατότητες και τις επιθυμίες σας (λένε ότι επιτυχία είναι να δουλεύεις πάνω σε αυτό που σου αρέσει, σε αυτό πού είσαι καλός), εξερευνήστε τις επαγγελματικές προοπτικές της κάθε περίπτωσης και ειδικότητας, ανιχνεύστε τις τάσεις της αγοράς εργασίας (τι ζητά η αγορά και σε ποιό επίπεδο εκπαίδευσης), υπάρχουν αρκετές έγκυρες μελέτες για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά εργασίας. Τέλος ακούστε τι λένε οι απόφοιτοί μας που σήμερα έχουν επάγγελμα αυτό που σπούδασαν στη Τεχνική Εκπαίδευση:

         

 Από τις 30 Μαϊου 2013 έως τις 30 Ιανουαρίου 2014 αναλύθηκαν όλοι οι Τύποι Προσόντων που αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα και αφορούν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα από ομάδες εργασίας, τα μέλη των οποίων ορίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., τον Ο.Α.Ε.Δ., το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Σύνοδο Προέδρων και Αντιπροέδρων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και τη Σύνοδο Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων.

ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΘΝΙΚΟΥ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1

 

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 

2

 

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

3

ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 3

(ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Σ.Ε.Κ.))

?? ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

(άρθρο 6 Ν. 2009/1992-άρθρο 11 Ν. 3879/2010-άρθρο 11, παρ. β Οδηγίας 2005/36/ΕΚ)

ΕΠΙΠΕΔΟ: Ι

   

4

ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΑ . Σ .

ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 3

(ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ.)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

(ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ.) 

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥΛΥΚΕΙΟΥ

 

5

ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 4

(ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ.) 

ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 4

(ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ Ι.Ε.Κ.)

?? ?? ΔΙΠΛΩΜΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

(άρθρο 6 Ν. 2009/1992-άρθρο 11 Ν. 3879/2010-άρθρο 11, παρ. γ Οδηγίας 2005/36/ΕΚ)

ΕΠΙΠΕΔΟ: Μεταδευτεροβάθμια Επαγγελματική Κατάρτιση

ΔΙΠΛΩΜΑ/ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΣΧΟΛΗΣ

(τριτοβάθμια ανώτερη και όχι ανώτατη εκπαίδευση) 

   

6

   

ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ /ΤΕΙ)

7

   

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

8

   

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ